Hën. Nën 19th, 2018

Të dhënat e fundit: Kremlini më 2016 në Mal të Zi deshi të vrasë kryeministrin

Në natën e 16 tetorit 2016, Mali i Zi priste rezultatet e zgjedhjeve parlamentare, kështu që siguria, policia dhe të gjitha shërbimet e tjera u detyruan të ndalonin përpjekjen e grushtit të shtetit atë mbrëmje.

Pak më shumë se një vit më parë, pesë qytetarë serbë pranuan në Gjykatën e Lartë në Podgoricë se ata ishin pjesë e një organizate kriminale që u përpoqën të hynin në parlament dhe të shpallnin Frontin Demokratik prorus si fitues të zgjedhjeve.

Instituti i Kërkimeve të Politikave të Jashtme (FPRI), pothuajse dy vjet pas tentativës për puç, zbulon detajet e hetimit që tregojnë faktin se pas përpjekjes së grushtit të shtetit është një shërbim sekret nga Rusia dhe se shkaku i çdo gjëje ishte një përpjekje për të parandaluar Malin e Zi që të bëhet anëtar i NATO-s.

“Këtu kemi një anëtar të ri, Malin e Zi, i cili, në kohën e anëtarësimit në NATO, nuk u përball me asnjë lloj plasjeje, por me atë të Qeverisë së Rusisë. Shpresoj që ky raport do të rrisë ndërgjegjësimin se Rusia është aq serioze në arritjen e qëllimeve të saj në Ballkan, se është gati të arrijë me mjete të dhunshme “, tha Richard Kramer, një nga autorët e raportit të FPRI.

Nga perspektiva e Moskës, gjërat janë të qarta. NATO, e cila u zgjerua nëpër vendet e ish-Paktit të Varshavës dhe pastaj tre ish-republikat sovjetike – Estonia, Letonia dhe Lituania – paraqesin një kërcënim ekzistencial për aftësinë e Rusisë për të qenë faktori kryesor në “oborrin e saj” dhe në asnjë mënyrë nuk dëshiron ta sjellë situatën që në NATO përfundimisht të hynin edhe Ukraina dhe Gjeorgjia.

Përveç kësaj, edhe Mikhail Gorbachov në disa raste tha disa vite më parë se “amerikanët premtuan se pas përfundimit të Luftës së Ftohtë, nuk do të zgjeroheshin më tej nga Gjermania”.

Tentimi për grusht-shtetit në Mal të Zi, nëse vërtetohej se Kremlini qëndronte prapa përpjekjeve të tij, do të kishte nënkuptuar disa hapa larg nga ajo që ndodhi në vendet rreth Rusisë. Kjo do të thotë se autoritetet në Moskë organizuan një përpjekje për të përmbysur qeverinë menjëherë pas zgjedhjeve parlamentare dhe likuidimit fizik të kryeministrit të zgjedhur ligjërisht.

Më herët ishte raportuar se dy anëtarët e shërbimeve sekrete ruse, Eduard Shishmakov dhe Vladimir Popov, ishin përgjegjës për atë pjesë gjatë grushtit të shtetit. Mediat në Serbi në mënyrë specifike shkruan për Shishmakov, një oficer rus i inteligjencës nga GRU, i cili ishte në vitin 2014 si një atashe ushtarako-detar në Poloni.

Shishmakov dhe Popov nga Mali i Zi arritën të iknin në Serbi, dhe prej andej në Rusi para se të akuzoheshin në mungesë. Në Malin e Zi, janë gjykuar gjithsej 12 persona.

Raporti i FPRI tani citon të dhënat nga hetimet në Podgoricë se përveç agjentëve të lartpërmendur rusë, ekstremistëve nacionalistë nga Serbia dhe personave nga ana e krahut të djathtë të opozitës në Malin e Zi, rreth 50 agjentë të GRU morën pjesë në përpjekjen e grushtit të shtetit, i cili siç thuhet, hyrën ilegalisht në ish-republikën jugosllave nga Serbia fqinje në natën e zgjedhjeve.

Kategori